Effectiviteit in communicatie en samenwerking

Mijnie Oosterom geeft cursussen communicatie en samenwerking, in het bijzonder aan deelnemers die geconfronteerd worden met verschil in culturele achtergrond.

Daarbij gaat het om de interactie tussen mensen, ieder met een eigen cultuur en eigen manieren van communiceren.

En om de uiteenlopende situaties waarin mensen elkaar ontmoeten en samenwerken: als collega, als lid van een vereniging, of als klant, patiënt of leerling.

In de cursus werken de deelnemers aan het verwerven en verdiepen van inzicht in interculturele communicatie, ontdekken hoe de ander communiceert en uit welke culturele waarden en invalshoeken deze manier voortkomt.

Ervaren dat verschillende wegen leiden naar samenwerking met 'de ander'. In veilige trainingssituaties werken de cursisten aan het uitbreiden van de eigen vaardigheden. Om daarmee effectiever te communiceren en samen te werken - ook in interculturele situaties.

 

Screen Shot 2018-05-24 at 20.06.50.jpg

Cursisten leren:

  • luisteren
  • vragen stellen
  • doorvragen
  • begrijpen waarom de ander reageert zoals hij/zij
  • dat doet
  • rekening houden met emoties van de ander
  • betekenis geven aan emoties en situaties
  • nuanceren
  • zich inleven in de ander en eigen grenzen stellen.

Een cursus kan een training worden. Een zoektocht met de cursist naar wat de organisatie wil, wat hij zelf wil, wat collega's willen, wat de omgeving vraagt.

Mijnie Oosterom helpt om daarop antwoorden te vinden. Daarna kan de cursist beter samenwerken én klantgerichter communiceren.

Praktijksituaties oefenen

Door intensief praktijksituaties te trainen krijgen cursisten een open en communicatieve houding. Inzet van acteurs vergroot het effect van de training.

Zo krijgen de cursisten inzicht in wat hun woorden en gebaren bij een ander teweeg brengen.

Eerst onderzoeken de cursisten wat hun eigen doelen zijn in communicatie en samenwerking, en of die overeenkomen met die van de organisatie. Zo worden de individuele en gemeenschappelijke doelen helder. Vervolgens trainen de cursisten met acteurs hoe zij binnen die kaders duidelijk kunnen zeggen wat ze bedoelen. Mijnie Oosterom geeft altijd theoretische achtergrondinformatie aan de cursisten.

 

0
0
0
s2sdefault